?> » Starea actuală a meglenoromânilor. Meglenoromâna – un idiom pe cale de dispariție Starea actuală a meglenoromânilor. Meglenoromâna – un idiom pe cale de dispariție | Memoria Ethnologica

Starea actuală a meglenoromânilor. Meglenoromâna – un idiom pe cale de dispariție

Starea actuală a meglenoromânilor. Meglenoromâna – un idiom pe cale de dispariţie Rezumat În articolul de faţă, autorul descrie cu îngrijorare situaţia actuală a meglenoromânei, unul din cele trei dialecte istorice sud-dunărene ale românei. Meglenoromâna, ca istroromâna, de altfel, este o mică enclavă lingvistică puternic influenţată de limbile cu care a venit în contact de-a lungul secolelor. Acest contact a dus la existenţa unui bilingvism secular care, la rândul lui, a favorizat o puternică influenţă în toate compartimentele dialectului meglenoromân. Dislocarea unei mari părţi a populaţiei (stabilirea în Turcia sau în România), exodul din mediul rural spre cel urban, căsătoriile mixte, lipsa învăţământului în limba română şi multe alte cauze vor duce la dispariţia iminentă a dialectului meglenoromân într-un viitor apropiat.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Starea actuală a meglenoromânilor. Meglenoromâna – un idiom pe cale de dispariție”
?>